SOALAN YANG KERAP DITANYA

BAGAIMANA SAYA BOLEH MENGUBAH ALAMAT PENGHANTARAN?

Secara tidak langsung, alamat penghantaran terakhir yang digunakan akan disimpan ke dalam akaun email anda. Apabila anda menyemak pesanan anda, alamat penghantaran akan dipaparkan dan anda mempunyai pilihan untuk memindanya jika anda perlu.

BERAPAKAH JANGKA MASA UNTUK MENERIMA BARANG SETELAH MEMBUAT PEMBAYARAN?

Pelanggan yang menghantar pesanan mereka di Malaysia sepatutnya menerima pesanan mereka dalam masa lima (5) hingga sepuluh (10) hari bekerja selepas pengesahan pembayaran bergantung kepada jumlah pesanan yang diterima.

Jika anda mengalami kelewatan dalam menerima pesanan anda, hubungi kami dengan serta-merta dan kami akan membantu mengesahkan status pesanan anda.

BAGAIMANA SAYA BOLEH MENGESAN ORDER & PEMBAYARAN?

Selepas log masuk ke akaun anda, status sejarah pembayaran anda boleh didapati di bawah Sejarah Pesanan. Untuk pesanan menerusi pos berdaftar, nombor penjejakan (nombor penjejakan artikel) akan diberikan kepada anda selepas penerimaan yang diberikan dari J&T EXPRESS.

BAGAIMANA SAYA MEMBUAT PEMBAYARAN MENGGUNAKAN PAYPAL? BAGAIMANAKAH IA BERFUNGSI?

Paypal adalah cara paling mudah untuk membuat pembayaran dalam talian. Semasa menyemak pesanan anda, anda akan diarahkan ke laman web Paypal. Pastikan anda mengisi butir-butir yang betul untuk pemprosesan bayaran yang cepat dan mudah. Selepas pembayaran Paypal yang berjaya, nasihat pembayaran akan dijana secara automatik kepada sistem Alfatehjunior.com untuk pesanan anda.

Ia cepat, mudah & selamat.

APAKAH KAEDAH PEMBAYARAN YANG TERSEDIA ADA?

Pada masa ini, kami hanya menerima kad Kredit / Debit dan pembayaran Paypal.

Nak jadi Pengedar?

 

Klik butang di bawah