Virus Bersaiz Besar “Corona Virus”

Virus Bersaiz Besar “Corona Virus”

Sekarang ini kita dikecohkan dengan berita penularan COVID-19 a.k.a Corona virus. Makin ramai ibu-bapa mula berhati-hati untuk tidak membawa anak-anak ke tempat terbuka atau tempat yang ramai orang berkumpul. 

Jom mengenali Corona Virus

Sumber dari UNICEF, Corona virus ini bersaiz besar. Lebih kurang 400 – 500 micro diameter. Jadi, semua jenis mask yang boleh didapati di kedai-kedai boleh menghalang kemasukannya. Tak perlu nak pakai topeng gas. Virus ini juga tidak berterbangan di udara, tetapi ia mendap di permukaan. Jadi, jangan risau kerana ia tak berjangkit di udara.

Apabila virus ini jatuh ke permukaan besi, ia mampu bertahan 12 jam. Jadi, basuh tangan dengan sabun dan air pun dah cukup. Bila ia jatuh ke kain, ia akan bertahan selama 9 jam. Jadi, basuh baju dan biarkan ia berjemur lebih lama hingga 2 jam. Itupun dah cukup untuk membunuh virus. Jadi, rajin-rajinlah menjemur pakaian.

Virus ini hidup di tangan selama 10 minit sahaja. Jadi, amalkan basuh tangan dengan sanitizer. Digalakkan untuk bawa sanitizer bersaiz poket ke mana-mana agar dapat menggunakannya selalu. Bukan sebagai hiasan ya! Apabila virus ini terdedah pada suhu 26-27°C, ia akan mati kerana ia tak boleh hidup di kawasan yang panas. Jadi, minum air panas dan terdedah pada matahari adalah cukup baik. Jauhi juga dari makan ais krim dan makanan-makanan sejuk.

Berkumur dengan air suam bercampur garam dapat mencegah infeksi dan menghalangnya dari masuk ke paru-paru. Mematuhi arahan ini dah cukup untuk menghalang dari penyebaran virus ini. Wang kertas atau wang syiling juga merupakan salah satu kemungkinan adanya virus. Jadi, berhati-hatilah berurusan dalam jual beli. Sediakanlah hand sanitizer yang mudah dibawa ke mana-mana untuk ahli keluarga kita.

Makanan yang baik

Antara hikmah yang kita boleh lihat daripada isu Corona virus ini ialah, amalkan makanan yang baik. Makanan yang baik in shaa Allah tidak akan memudaratkan. Paling UTAMA ialah, makanan yang mengandungi 2 ciri-ciri ini. Iaitu halal dan TOYYIB. Ada banyak makanan yang halal di pasaran, namun adakah ianya diproses dengan baik? Adakah kandungannya memudaratkan atau menyihatkan? 

Elakkanlah makanan yang memudaratkan kesihatan terutama makanan yang mengandungi kuantiti gula yang banyak serta diragui cara penyediaannya. Elakkanlah jajan dan minuman ringan yang terdapat di luar sana.

Perspektif Islam

Melihat dalam konteks Islam, Allah hantar ujian berupa penyakit sebagai penghapus dosa serta untuk meningkatkan darjat seseorang. Betapa indahnya Islam, tak bagi kita makan binatang seperti ular, katak, kelawar, makanan-makanan eksotik yang pelik-pelik apatah lagi yang haram seperti babi. Amalkanlah makanan-makanan sunnah. 

Banyak bisnes terjejas

Selain itu, makin banyak juga bisnes yang terjejas. Terutama bisnes yang melibatkan industri seperti penerbangan, saloon kecantikan, pemandu Grab dan perhotelan. Malah ramai juga yang terpaksa berhenti kerja selama 3 bulan. Makin ramai orang takut untuk keluar dari rumah.

Oleh itu, kita wajib bersedia lebih awal. Apa langkah persediaan anda sekarang? Mahu atau tidak, kita wajib ada sumber pendapatan tambahan. Kalau boleh yang kita boleh buat santai-santai dan tidak mengganggu kerja kita yang lain. Tapi apa dia? Ada ke bisnes yang macam tu?

Jawapan kami ialah dengan menjual produk yang berasaskan makanan sunnah secara online. Alang-alang boleh galakkan masyarakat amalkan pemakanan yang halal lagi toyyib dalam situasi seperti ini. Model bisnes Al Fateh anda tak perlu pening-pening nak fikir sebab HQ ada menyediakan laman web jualan buat ambassador (duta). Hanya perlu sebarkan link sahaja.

Tapi, nak sebarkan link ini ada cara dia. Ada strategi dan bukannya terus sebar lepas itu harapkan ada jualan. Menarikan bisnes Al Fateh? Jika nak tahu lebih lanjut, mohon tonton video ringkas di sini >>> Rahsia Bisnes Al Fateh

Kalau tak faham boleh baca penerangan di link tersebut. Sekiranya anda perlu penerangan yang lebih, bolehlah WhatsApp di nombor yang tertera di bawah.

P/S: Mohon share artikel ini untuk membantu mereka yang masih kurang kesedaran tentang COVID-19 atau Corona virus ini.